Schnitzler syndroom

Inhoud laatst aangepast op: July 3, 2017

 
 

Schnitzler syndroom in het kort

Schnitzler syndroom is een ziekte die gekenmerkt wordt door huiduitslag in de vorm van galbulten (urticaria), koorts en pijn in gewrichten en botten. Bij het bloedonderzoek wordt een zogenaamd paraproteine gevonden. Schnitzler syndroom is een zeldzame ziekte die meestal ontstaat bij mensen ouder dan 50 jaar. De oorzaak is onbekend. Behandeling met ontstekingsremmers zoals anakinra is effectief.


Huiduitslag, koorts en botpijn zijn verschijnselen van Schnitzler syndroom

Schnitzler syndroom wordt gekenmerkt door een aantal verschijnselen. Soms ontstaan die tegelijk, maar in de meeste gevallen begint de ziekte met één of twee verschijnselen. In de loop van maanden of jaren kunnen er dan nieuwe verschijnselen bijkomen. Verschijnselen van Schnitzler syndroom zijn:

- Huiduitslag: chronische, steeds terugkerende galbulten (urticaria, netelroos) zijn meestal het eerste verschijsel van Schnitzler syndroom. In het begin jeukt de huiduitslag meestal niet, maar in de loop van de tijd kan er wel jeuk ontstaan. De uitslag kan overal zitten, maar meestal zijn er geen galbulten op handpalmen, voetzolen, hoofd en nek.

Urticaria in Schnitzler

Urticaria op de rug van een patiënt met Schnitzler syndroom


- Koorts. De meerderheid van ... Lees verder »