TRAPS

Inhoud laatst aangepast op: May 29, 2017

 
 

TRAPS in het kort

TRAPS is een afkorting van TNF-receptor associated periodic syndroom. Het is een zeldzame ziekte die gekenmerkt wordt door steeds terugkerende aanvallen met koorts en andere ontstekingsverschijnselen. De ziekte wordt veroorzaakt door fouten in het TNFR1-gen. De diagnose wordt gesteld door DNA-onderzoek. TRAPS kan worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen, zoals anakinra.

 

Koorts is een belangrijk verschijnsel van TRAPS

Mensen met TRAPS hebben last van steeds terugkerende periodes (aanvallen) met hoge koorts. Die aanvallen kunnen een week of twee aanhouden. Soms duurt een aanval langer of korter. Hoe lang een aanval duurt, verschilt van persoon tot persoon én van aanval tot aanval.

Andere verschijnselen die vaak voorkomen bij TRAPS zijn:

- vermoeidheid

- pijn in spieren en gewrichten

- rode ogen

- opgezette oogleden

- buikpijn en misselijkheid

- hoofdpijn

- pijn in de zaadballen bij mannen

Aan het eind van een aanval verdwijnen al deze verschijnselen weer, maar het kan een tijdje duren voordat ze helemaal zijn verdwenen. Hoe heftig de verschijnselen zijn, verschilt per aanval. Als er in korte tijd veel aanvallen zijn, krijgt het lichaam te weinig tijd om zich goed te herstellen. Dan kan de vermoeidheid lang blijven bestaan. Buiten een aanval ... Lees verder »