HIDS

Inhoud laatst aangepast op: May 29, 2017

 
 

HIDS in het kort

HIDS is een afkorting van Hyperimmunoglobuline D en periodieke koorts syndroom. Het is een zeldzame ziekte die gekenmerkt wordt door perioden (aanvallen) met hoge koorts en andere ontstekingsverschijnselen, zoals opgezette klieren, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en buikpijn. Zo'n aanval duurt meestal een paar dagen en verdwijnt dan weer vanzelf. In het bloed kan een grote hoeveelheid van het eiwit immunoglobuline D (IgD) gevonden worden. HIDS is een erfelijke ziekte en kan aangetoond worden met behulp van DNA-onderzoek.

 

De ontdekking van HIDS

HIDS is een echte Nederlandse 'ontdekking'. In 1984 ontdekten professor J. van der Meer en zijn collega's uit Nijmegen dat een grote groep pati├źnten met vreemde koortsaanvallen een verhoogde hoeveelheid van het eiwit immunoglobuline D in hun bloed hadden. Zij hebben toen de naam hyperimmunoglobuline D en periodieke koorts syndroom bedacht. Hyper- is een woord dat afkomstig is uit het Grieks. Het betekent te veel. Voor het gemak wordt de lange naam afgekort tot HIDS.

Immunoglobuline D (IgD) is een eiwit dat gemaakt wordt door bepaalde witte bloedcellen. Er zijn ook andere immunoglobulines bekend: IgG, IgA en IgM. Van die laatste immunoglobulines is bekend dat ze een rol spelen in de verworven afweer tegen bacterie├źn ... Lees verder »