Erfelijkheid

Inhoud laatst aangepast op: January 18, 2015

 
 

Autoinflammatoire ziekten kunnen erfelijk zijn

De meeste autoinflammatoire ziekten zijn erfelijke ziekten. Dat betekent dat één of beide ouders de ziekte kunnen doorgeven aan hun kind. Daardoor komen binnen bepaalde families autoinflammatoire ziekten vaker voor. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe deze erfelijkheid werkt.

 

Eigenschappen worden overgeërfd via genen

Alle eigenschappen die we bezitten zijn vastgelegd in ons erfelijk materiaal, het DNA. Dit DNA bestaat uit genen. Elk gen bevat informatie over één eigenschap. Er zijn bijvoorbeeld genen die aangeven of je blauwe of bruine ogen hebben, of zwart, bruin of blond haar. Naast hoe we er uit zien bepalen de genen ook hoe ons lichaam werkt.

 

Genen worden omgezet in eiwitten

Elk gen bevat een code. De code wordt afgelezen in de kern van de cel waar het erfelijk materiaal zich bevindt en de code wordt omgezet in een eiwit. Alles wat er in ons lichaam gebeurt, wordt geregeld door de eiwitten die worden afgelezen van de genen.

 

Autoinflammatoire ziekten ontstaan door mutaties in een gen

De erfelijke autoinflammatoire ziekten worden veroorzaakt door fouten in het erfelijke materiaal. Dat noemen we mutaties. Mutaties in een gen zorgen er voor dat de code die kan worden afgelezen ... Lees verder »