Biobank autoinflammatoire ziekten

Inhoud laatst aangepast op: October 6, 2015

 
 

In een biobank worden gegevens en lichaamsmateriaal verzameld

Per 01 oktober 2015 is in het Radboudumc in Nijmegen gestart met de Biobank autoinflammatoire ziekten. In een biobank wordt lichaamsmateriaal van mensen opgeslagen. Dat lichaamsmateriaal kan bestaan uit bloed, lichaamscellen, stukjes weefsel of erfelijk materiaal (DNA). Het lichaamsmateriaal kan worden gebruikt om in een laboratorium wetenschappelijk onderzoek te doen.

Naast lichaamsmateriaal worden er in een biobank ook persoonlijk gegevens, zoals leeftijd en geslacht, verzameld. En er worden medische gegevens verzameld. Bijvoorbeeld welke klachten iemand heeft en welke medicijnen hij gebruikt. Ook uitslagen van eerder bloed- en weefselonderzoek worden verzameld.

 

Met een biobank wordt onderzoek doen naar autoinflammatoire ziekten makkelijker

Over sommige autoinflammatoire ziekten zijn al dingen ontdekt bij eerder wetenschappelijk onderzoek. Het is bijvoorbeeld duidelijk van welke klachten mensen last hebben. Maar er zijn ook nog een heleboel dingen niet bekend. Eén van de belangrijkste dingen die we nog niet weten, is waardoor autoinflammatoire ziekten worden veroorzaakt. Bij verschillende autoinflammatoire ziekten zijn veranderingen in het erfelijke materiaal (DNA) in lichaamscellen gevonden. Het is niet duidelijk hoe die veranderingen precies ontsteking veroorzaken. Wel is duidelijk dat dit iets te maken heeft met veranderingen in het afweersysteem.

In het laboratorium kan ... Lees verder »