Andere behandelingen

Inhoud laatst aangepast op: February 19, 2015

 
 

Behalve colchicine, anakinra en canakinumab zijn er andere geneesmiddelen die regelmatig voorgeschreven worden aan patiënten met een autoinflammatoire ziekte. Ze staan hier op alfabetische volgorde:

 

Corticosteroïden

Wat zijn het?

Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers. Corticosteroïden zijn chemische afgeleiden van het bijnierhormoom cortisol. Ze worden meestal voorgeschreven als tabletten, en soms als infuus. Voorbeelden van corticosteroiden zijn prednison, dexamethason en solumedrol.

Voor wie?

Veel mensen met een autoinflammatoire ziekte krijgen ooit een corticosteroïd voorgeschreven, maar vaak is het dan niet effectief. Hoge doseringen corticosteroiden kunnen effectief zijn bij TRAPS, Adult onset Still's disease en bij Schnitzler syndroom.

Welke dosis?

Bij autoinflammatoire ziekten zijn corticosteroiden vaak pas effectief in hoge dosis. Bijvoorbeeld prednison vanaf 20 milligram per dag.

Bijwerkingen

Corticosteroïden hebben veel bijwerkingen, vooral wanneer er langdurig hoge doseringen worden gebruikt. Veel voorkomende bijwerkingen van corticosteroïden zijn:

- gewichtstoename

- spierzwakte

- suikerziekte

- dunne huid met snel blauwe plekken

- striae (paarse zwangerschapsstriemen op bovenarmen, buik en bovenbenen)

- verandering van de lichaamsbouw (voller gezicht, dikke buik met dunne armen en benen)

- vocht vasthouden

- maagdarmklachten

- slapeloosheid en stemmingswisselingen

- botontkalking

Vanwege de vele vervelende bijwerkingen en corticosteroiden niet vaak gebruikt als behandeling van autoinflammatoire ziekten.

Bij ... Lees verder »