Canakinumab

Inhoud laatst aangepast op: May 29, 2017

 
 

Canakinumab in het kort

Canakinumab is een ontstekingsremmend middel. Het remt de effecten van de ontstekingsstof interleukine-1. Het is alleen verkrijgbaar als injecties. Die moeten elke 2 maanden gegeven worden. Canakinumab mag in Nederland alleen nog maar gebruikt worden voor de behandeling van CAPS.

 

Canakinumab is een ontstekingsremmer

Canakinumab (je spreekt dat uit als Kaa-naa-kie-nu-map) is een ontstekingsremmend geneesmiddel. De merknaam van canakinumab is Ilaris. Canakinumab remt de effecten van de ontstekingsstof interleukine 1 (IL-1). Deze ontstekingsstof veroorzaakt de verschijnselen van autoinflammatoire ziekten.

 

IL-1 is belangrijk voor het onstaan van ontsteking bij autoinflammatie

Interleukine-1 (IL-1) is een ontstekingsstof die gemaakt wordt door bepaalde witte bloedcellen. Die witte bloedcellen horen bij het aangeboren afweersysteem noemen. IL-1  veroorzaakt verschijnselen van ontsteking, zoals koorts, buikpijn, spierpijn, gewrichtspijn, huiduitslag. Er zijn vele ontstekingsverschijnselen mogelijk.

De ontstekingsverschijnselen ontstaan wanneer de ontstekingsstof IL-1  bindt aan zijn receptor. Een receptor is een eiwit dat zich bevindt op de membraan van een cel in het lichaam. Als IL-1  bindt aan de receptor, ontstaat er een signaal in de cel. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie en ontstaan ontstekingsverschijnselen. In de afbeelding hier onder staat dit schematisch weergegeven.

Lees verder »