Anakinra

Inhoud laatst aangepast op: May 29, 2017

 
 

Anakinra in het kort

Anakinra is een ontstekingsremmend geneesmiddel in de vorm van een injectie. Het middel moet dagelijks worden gebruikt. Het heeft relatief weinig bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen zijn spuitplekken.

 

Anakinra is een ontstekingsremmer

Anakinra (de merknaam is Kineret) is een geneesmiddel dat veel gebruikt wordt bij autoinflammatoire ziekten. Het remt de effecten van de ontstekingsstof interleukine-1. Deze ontstekingsstof veroorzaakt de verschijnselen van autoinflammatoire ziekten.

 

IL-1 is belangrijk voor het ontstaan van ontsteking bij autoinflammatie

Interleukine-1  (IL-1) is een ontstekingsstof die gemaakt wordt door bepaalde witte bloedcellen. Die witte bloedcellen horen bij het aangeboren afweersysteem. IL-1 veroorzaakt verschijnselen van ontsteking, zoals koorts, buikpijn, spierpijn, gewrichtspijn, huiduitslag. Er zijn vele ontstekingsverschijnselen mogelijk.

De ontstekingsverschijnselen ontstaan wanneer IL-1 bindt aan zijn receptor. Een receptor is een eiwit dat zich bevindt op de membraan van een cel in het lichaam. Als IL-1  bindt aan de receptor, ontstaat er een signaal in de cel. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie en ontstaan ontstekingsverschijnselen. 

 

Anakinra stopt ontsteking door te binden aan de IL-1 receptor

Anakinra remt ontstekingsverschijnselen  door te binden aan de receptor voor IL-1. Daardoor kan IL-1 zelf niet binden aan de receptor. Hierdoor ontstaat geen signaal ... Lees verder »