Colchicine

Inhoud laatst aangepast op: January 20, 2016

 
 

Colchicine in het kort

Colchicine is een ontstekingsremmend geneesmiddel dat goed werkt bij FMF. Het wordt gebruikt in tabletvorm. Colchicine moet dagelijks worden gebruikt, zelfs als er geen aanvallen zijn. De belangrijkste bijwerkingen van colchicine zijn maag- en darmklachten. Colchicine kan veilig gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

 

Colchicine is een ontstekingsremmend geneesmiddel

Colchicine (je spreekt het uit als kol-gie-sie-ne) is een ontstekingsremmend middel dat erg effectief is bij familiaire Middellandse zeekoorts (FMF). Het middel is vooral bekend omdat het vaak wordt gebruikt voor een andere ziekte: jicht (dat is een ontsteking in de gewrichten door de neerslag van jichtkristallen). In de jaren '70 viel het een arts op dat een aantal patiƫnten die vanwege jicht colchicine gebruikten minder FMF-aanvallen kregen. Toen bleek dat colchicine gebruikt kan worden om FMF te behandelen. Colchicine heeft bij FMF de volgende effecten:

- het zorgt dat de FMF-aanvallen minder vaak optreden.

- het kan er voor zorgen dat er helemaal geen aanvallen meer ontstaan

-  als er nog wel aanvallen zijn, dan zorgt colchicine ervoor dat de aanvallen minder hevig zijn.

- het kan voorkomen dat er complicaties van FMF ontstaan, zoals verklevingen in de buik of amyloidose. Meer informatie hierover vindt je op de ... Lees verder »