Onbekende auto-inflammatoire ziekte

Inhoud laatst aangepast op: January 18, 2015

 
 

Onbekende autoinflammatoire ziekte in het kort

Wanneer iemand verschijnselen heeft van een autoinflammatoire ziekte, maar als die ziekte niet past bij één van de bekende autoinflammatoire ziekten, spreken we van een onbekende autoinflammatoire ziekte. Een onbekende autoinflammatoire ziekte wordt vastgesteld door andere oorzaken voor de verschijnselen uit te sluiten en door te bewijzen dat behandeling met de ontstekingsremmer anakinra effectief is.

   

Er zijn verschillende autoinflammatoire ziekten bekend

Er zijn verschillende autoinflammatoire ziekten duidelijk beschreven. Voorbeelden daarvan zijn: Familiaire Mediterrane Zeekoorts (FMF), Cryopyrine-geassocieerd periodiek syndroom (CAPS), Hyperimmunoglobuline D en periodieke koorts syndroom (HIDS), TNF-receptor geassocieerd periodiek syndroom (TRAPS), Schnitzler syndroom, Adult Onset Still's disease, de ziekte van Behcet, Periodieke koorts met aften, keelontsteking en vergrote lymfeklieren (PFAPA) syndroom en pyoderma gangrenosum, gewrichtsontsteking en acne (PAPA) syndroom. Over een aantal van deze ziekten vind je elders op deze website meer informatie.

Er zijn ook mensen die verschijnselen hebben die bij een autoinflammatoire ziekte passen, maar waarbij geen van de bekende autoinflammatoire ziekten vastgesteld kan worden. Dan spreken we van een onbekende autoinflammatoire ziekte.

 

Een onbekende autoinflammatoire ziekte is een nog niet ontdekte ziekte

Een ziekte is eigenlijk niet meer dan een verzameling verschijnselen die samen optreden en die dezelfde oorzaak hebben. Twee willekeurige voorbeelden hiervan zijn:

1. de ziekte griep bestaat uit de ... Lees verder »